Šk.rok07/08: Štyri internátne budovy Prešovskej univerzity sú obsadené

28.08.2007 Prešov

Prešov/Michalovce 28. augusta (TASR)- Štyri internátne budovy Prešovskej univerzity s kapacitou 1942 miest sú už plne obsadené. Počet žiadostí študentov o ubytovanie prevyšuje možnosti jeho poskytnutia o zhruba 20 percent.
"Plná obsadenosť je v septembri a októbri, ale v novembri, kedy po dekanskom termíne vypadne časť prvákov, nám padne na 85 až 90 percent. Pre prvákov máme pripravených 511 miest, " uviedol pre TASR riaditeľ prešovského študentského domova Ivan Benko.
Ako povedal Benko, stav jednotlivých objektov je rôzny. Internát na ulici 17. novembra má trojročný nábytok. Vedenie domova mieni spomínanú budovu pre veľký únik tepla zatepliť. O financie sa bude uchádzať z fondov Európskej únie. "Najkritickejšia situácia je v pavilóne A, kde nám už opadáva omietka. Budova má 55 rokov a nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu, ktorá si vyžiada 25 až 30 miliónov korún, " konštatoval Benko.
Časť finančných prostriedkov bude študentský domov žiadať z fondu opráv a časť z ministerstva školstva. Momentálne pripravuje štúdiu, so samotnou rekonštrukciou by sa malo začať v letnom semestri. Zvyšné dve internátne budovy s kapacitou 170 miest sú tzv. rodinného typu. V jednej z nich sú však ešte poschodové postele a nábytok z 90. rokov minulého storočia.
Detašované pracovisko Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Michalovciach nemá problém s ubytovaním svojich študentov. Podľa riaditeľky pracoviska Dariny Wiczmandyovej doposiaľ poslucháči ošetrovateľského smeru bakalárskeho štúdia bývali v študentskom domove michalovskej združenej strednej školy Dúha. "Magisterskí študenti sú zväčša z okolia, takže ubytovanie nepotrebujú, " doplnila riaditeľka.
 

Vyberte región